Fågelexkursion 1 maj


Foto: Magnus Marianini

Naturskyddsföreningen Ljusdal bjuder in alla, medlemmar som blivande medlemmar, till årets första fågelexkursion!

Tid: lördag 1 maj 2021 kl 06.00
Samling: Parkeringsplatsen vid Ljusdals golfbana
Exkursionsledare: Tony Persson, 070-534 19 96
Ta med: Kikare, fika och varma kläder
Kostnad: Gratis
Naturskyddsföreningen Ljusdal anordnade fågelutflykter på Kläppaängarna redan på 1960-talet. De återupptogs 1986 av Bengt Stridh och har sedan dess arrangerats varje år i maj. Sedan 1992 brukar vi samlas den 1 maj klockan 06.00 på golfbanans parkering, liksom vi gör även detta år – och håller minst 2 meters avstånd till varandra. Först får deltagarna gissa hur många olika fågelarter vi ser eller hör under utflykten, när vi ses på parkeringen och till dess de sista återvänder dit.
Vandringen brukar ske på grusvägen längs med Ljusnan ner mot Svinhammars udde, där vi fikar och gör en första sammanräkning av fåglarna. När som helst kan man vända tillbaka till parkeringen. En del brukar vända efter Svinhammar, medan några går till andra fikat i en skogsdunge intill Edängeforsen. För dessa långvandrare kan tiden dra ut till en något sen förmiddag.

2020 noterades 51 olika fågelarter vid utflykten på Kläppaängarna, medan 2019 hade det höga antalet 62 arter. Årets pris till den som gissar närmast rätt antal fågelarter på förhand är boken Fågelsång, med 150 svenska fåglar och deras läten i ljudspelaren. Alla svenska fågelarter är inte med, men boken håller hög kvalitet i både text och foton.

Välkomna!
_______

Om du vill veta mer om Kläppaängarna finns här en fördjupande text om dess historia och fåglar skriven av exkursionsledaren Tony Persson.
Kläppaängarna – En fördjupning

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.